Haarlem Gastronomische Hoofdstad 2019

Haarlem heeft als eerste stad van Nederland het predicaat ‘Gastronomische Hoofdstad’ gekregen.

Het predicaat ‘Gastronomische Hoofdstad’ is dit jaar voor het eerst uitgereikt door de stichting Gastronomische Hoofdstad. De stichting heeft als doel die de Nederlandse eetcultuur verder te ontwikkelen en te stimuleren.

Uitreiking
De uitreiking vond plaats
in het met een Michelinster bekroonde Haarlemse restaurant Ratatouille Food & Wine* van chefkok Jozua Jaring. Haarlem verdient volgens de stichting het predicaat vanwege de vele culinaire evenementen, het grote aanbod van lokale producten en de vele kwaliteitsrestaurants. Bekende sterrenrestaurants in Haarlem en nabije omgeving zijn:
Olivijn*
ML*
Ratatouille Food & Wine*
De Bokkedoorns** (Overveen)
De Vrienden van Jacob* (Santpoort)
Cheval Blanc* (Heemstede)


‘De Haarlemse Bruid’
Speciaal voor de benoeming van Haarlem is een chocoladetruffel ontwikkeld geïnspireerd op een stuifduin in de Kennemerduinen: De Haarlemse Bruid. Het duin is genoemd naar de vorm van een bruidsjurk en het wilgenroosje dat daar jaarlijks een witte deken van zaadpluis neerlegt. Het roosje, in combinatie met speciale kruiden van Van der Pigge, vormen de basis voor deze speciale truffel.

De Stichting
Internationaal staat Nederland niet als de culinaire top bekend en het zal voor toeristen, zowel uit binnen- als uit buitenland, niet de eerste reden zijn om van Nederland de vakantiebestemming te maken. Ook in Nederland zelf zal onze eetcultuur niet top of mind zijn als we vragen naar waar Nederland bekend om staat.

Maar is dat eigenlijk wel terecht? Gastronomie wordt wel omschreven als de hogere kookkunst en de relatie tussen eten en cultuur. En vrijwel nergens in Europa zijn zoveel verschillende culturen op het gastronomische vlak vertegenwoordigd. Door enerzijds ons wereldse verleden en anderzijds onze gastvrijheid, is van vrijwel iedere eetcultuur ter wereld te genieten. En eten is niet voor niets een primaire levensbehoefte, dus laten we van de noodzaak dan maar een deugd maken.

De stichting Gastronomische Hoofdstad stelt zich ten doel de Nederlandse eetcultuur verder te ontwikkelen, te stimuleren en met trots uit te dragen, zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal.

Overzicht Sterrenrestaurants Nederland